Ελληνικά
  • Image 1
  • Image 2
  • Image 3
  • Image 4

Γενικές πληροφορίες
Τα Ψαρά βρίσκονται δυτικά της Χίου, στο κέντρο του Αιγαίου. Η θέση αυτή έπαιξε σημαντικό ρόλο για το νησί σύμφωνα με τις αρχαιολογικές ανασκαφές. Απέχουν 45 μίλια από το λιμάνι της Χίου και 18 από το λιμάνι της Βολισού. Μόλις 42 τετραγωνικά χιλιόμετρα είναι η έκταση των Ψαρών που μαζί με τα γειτονικά νησάκια Αντίψαρα, Δασκαλιό, 'Αι Νικολάκι και άλλα πιο μικρά, γίνεται 67.

 

Η συγκοινωνία στα Ψαρά γίνεται από την Χίο, κάθε Δευτέρα-Πέμπτη στις 15:00 το μεσημέρι, Παρασκευή και Κυριακή 19:30 το απόγευμα. Το πλοίο διανυκτερεύει στο νησί.

 

Στα Ψαρά υπάρχει μόνο ένας οικισμός περίπου 400 κατοίκων και αυτός έχει αναπτυχθεί πάνω στην παλιά πόλη. Στον οικισμό σήμερα υπάρχουν Λιμενικός και Αστυνομικός Σταθμός, Αγροτικό Ιατρείο καθώς και ελικοδρόμιο. Στο χώρο της εκπαίδευσης λειτουργούν, νηπιαγωγείο, δημοτικό σχολείο, γυμνάσιο και ενιαίο λύκειο, ενώ για αθλητισμό τα Ψαρά διαθέτουν γήπεδο ποδοσφαίρου και μπάσκετ.

 

Το 2004, με πρωτοβουλία της νεολαίας, ιδρύθηκε ο Μορφωτικός κι Εξωραϊστικός Σύλλογος «Ο Κων/νος Κανάρης» με σκοπό τη διατήρηση της πολιτιστικής κληρονομιάς του νησιού και την πνευματική καλλιέργεια των κατοίκων. Φροντίζει για την αναβίωση των εθίμων και την καταγραφή των λαογραφικών στοιχείων. Και οι Ψαριανοί όμως που για διάφορους λόγους έφυγαν από το νησί, δημιούργησαν ένα ισχυρό και δραστήριο σύνδεσμο την «Αδελφότητα Ψαριανών», που παρακολουθεί από κοντά τις ανάγκες των συμπατριωτών και συμμετέχει στα ζητήματα του τόπου.

 

Το πιο διάσημο ψαριανό προϊόν είναι αναμφισβήτητα το μέλι, από τη γύρη θυμαριών και ρεικιών. Δοκιμάστε ωστόσο το περίφημο ψαριανό κρασί, τα σύκα, το πρόβειο τυρί, αλλά το σπουδαιότερο, θα χορτάστε ολόφρεσκα ψάρια και θαλασσινά.

 

Τέλος κοντά στο λιμάνι θα βρείτε γραφικά ταβερνάκια να φάτε και καφέ-μπαρ να απολαύσετε το καφέ και το ποτό σας με θέα την Μαύρη ράχη.

Τίτλος:Περιεχόμενο: